Monarchia-Risk 2008 Biztositásközvetítő és Vállalkozási Tanácsadó Kft.

Magyarországi biztosítási piac

Biztosítási alkuszok


A biztosító társaságoknak nincs kiterjedt fiókhálózatuk ezért termékeiket és szolgáltatásaikat közvetítőkkel tudják átadni ügyfeleiknek. Ezen személyek a biztosításközvetítők, a biztosítási alkuszok, a biztosítási ügynökök, illetve a biztosítási szaktanácsadók. Ők kötik meg a szerződést a biztosítottal.

Az alkuszok megkeresik ügyfelüknek azt a terméket, melyet kiválasztottak maguknak. Az ügynök a biztosítóval kötött megbízási szerződés alapján tevékenykedik, azaz termékeket közvetít. A szaktanácsadó megfelelő díj ellenében szaktanácsot nyújt.

A szerződés arról szól, hogy amennyiben rendszeresen fizetjük a biztosítási díjat, a kár esemény bekövetkezte után megtérítik a kárt, vagy kifizetik a szerződésen feltüntetett összeget.

Amennyiben a kárt baleset vagy vagyonelvesztés okozza, bizonytalan biztosítási eseményről, amennyiben elértünk egy bizonyos életkort, vagy befejeztük tanulmányainkat, nagyon valószínű biztosítási eseményről beszélünk. A szerződés szabályait a Polgári Törvénykönyv hitelesíti, mely megkülönbözteti az alapvető biztosításfajtákat, melyek közé a vagyonbiztosítást, a felelősségbiztosítást, az életbiztosítást és a balesetbiztosítást soroljuk. A törvény szabályai alapján csakis a biztosított javára szabad eltérni.

A Biztosítási Törvény is nagyon fontos szabályokat tartalmaz, melyet szintén bele kell foglalni a biztosítási szerződésbe. A szerződésen szerepelnie kell a biztosítási esemény meghatározásának, a díjfizetés módjának, a biztosítás szolgáltatásainak a szabályainak, az értékkövetés módjának és a szerződés megszűnésével kapcsolatos eseteknek.

H-1114 Budapest, Magyari István u. 2. III. emelet 4.  |  Telefon: +36/1/279-0251  |  Fax: +36/1/279-0250  |  E-mail: info@monarchiarisk.hu